Trauma verwerken

Wat is trauma?

Een trauma onstaat als men herinneringen heeft aan een gebeurtenis die voor een persoon heel ingrijpend was, hoe groot of klein ook. Er kunnen zich dan posttraumatische symptomen ontwikkelen zoals pijn, angst, woede, depressie, rusteloosheid, hyperwaakzaamheid, etc. en men wordt daardoor verhinderd om naar volledig potentieel in het hier en nu te leven.

Welke behandelingsmethode passen we toe?

Somatic Experiencing is een psychosomatische methode voor het helen van trauma ontwikkeld door Dr. Peter Levine. Hij baseerde zijn theorie op zijn observaties van dieren in het wild. Dieren worden regelmatig met de dood bedreigd. Toch raken ze zelden getraumatiseerd. Ze weten instinctief hoe zij de intense energie die vrijkomt bij overlevingsdrang moeten reguleren en ontladen. Wij mensen zijn uitgerust met vrijwel dezelfde regelmechanismen als dieren. Deze worden echter beperkt of geblokkeerd door het rationele deel van onze hersenen. We kunnen bijvoorbeeld ons “groothouden” of “doorzetten” en blokkeren deze ontlading van opwinding verbonden aan onze overlevingsdrang. We houden die enorme energie gevangen in ons neuromusculair en autonoom zenuwstelsel en tasten van daaruit lichaam en geest aan. Volgens SE is trauma dus al deze gevangen en ongeordende energie.

Hoe behandelen we trauma met SE?

Somatic Experiencing (SE) is erop gericht om op zorgvuldige wijze, zonder herbelevingen van het trauma, het lichaam te helpen de bevroren spanning stukje bij beetje los te laten. De beweging die er ‘toen’ niet kon zijn kan alsnog worden afgemaakt. Door deze ontlading kan eindelijk, vaak na vele jaren, de rust in lichaam en geest terugkeren. SE leert je meer bewust te maken van wat er in je lichaam gebeurt. Het gaat op een langzame en zachte manier. Je leert meer veerkracht te creëren zodat je je weer meer aanwezig en levendig gaat voelen. Veerkracht is een inherente capaciteit tot gezondheid die in ons lichaam is ingebouwd en omvat het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag en hier zelfs sterker uit te komen. Somatic Experiencing helpt mensen om hun eigen vermogen te ontwikkelen om het teveel aan gevangen en ongeordende energie dat werd veroorzaakt door overweldigende gebeurtenissen weg te werken. Bij trauma is het zaak om niet de diepte in te gaan, om de intensiteit niet op te zoeken, maar om jezelf te reguleren: wanneer je je geactiveerd voelt vanbinnen, ga je meteen op zoek naar wat een bron is voor jou, naar wat je helpt. Dan komt je zenuwstelsel tot rust.