Prijs


SESSIES:
80 EUR per sessie van 60 minuten.

ANNULATIEVOORWAARDEN:
Het is altijd mogelijk dat je een sessie moet annuleren, dat is op zich geen probleem, maar wij vragen je wel dit minstens 24 uur op voorhand te doen. Indien je later annuleert vraag ik 50% van de prijs van een sessie als annulatievergoeding. Als je niet annuleert rekenen we het volledige bedrag aan.

Info & Registratie


PRAKTIJKADRESSEN:

Elke woensdag en zaterdag:
Avenue Paul Hymans 99/Hymanslaan 99, 1200 Woluwe-Saint-Lambert; Brussel.

Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag:
Koninklijkelaan 26, 2600 Antwerpen (Berchem)

VERDERE INFO:
info@touchstudio.be +32 484 713 900

Somatic Experiencing©

schermafbeelding_2016-09-20_om_18.16.22_0

Wat is het?

SE (‘ Somatic Experiencing’) is een naturalistische manier om trauma’s te genezen, gebaseerd op meer dan 40 jaar wetenschappelijk onderzoek en ervaring door Dr. Peter Levine. Via een veilige en geleidelijke weg biedt Somatic Experiencing hulp aan overlevenden van trauma’s om hun eigen vermogen te ontwikkelen om het teveel aan energie weg te werken dat werd veroorzaakt door overweldigende gebeurtenissen. Er wordt gefocust op lichaamservaringen voor emotioneel herstel en de behandeling van trauma. Deze aanpak gebruikt als voornaamste middelen het bijleren over en de bewustwording van lichaamservaringen en sensaties. Sensaties zijn de taal van ons lichaam, het ervaren van sensaties is daarom de ingang tot verwerking van trauma.
Somatic Experiencing is een systeem van technieken dat steun biedt aan een inherente capaciteit tot gezondheid die in ons lichaam ingebouwd zit.

Waarom dieren in het wild niet getraumatiseerd zijn?

SE vertrekt van het inzicht dat wilde dieren, die onder voortdurende stress staan door de bedreiging door roofdieren, zelden traumaverschijnselen vertonen. Deze dieren, zo merkte Peter Levine op, bezitten interne mechanismen die hen toelaten om de hoge dosis energie te laten ontsnappen nadat ze achtervolgd, gewond of bijna gedood zijn, en daarna terug te keren naar een normale staat van veiligheid. Dr. Levine besloot uit zijn onderzoek dat dezelfde regulerende processen aan het werk zijn bij de menselijke soort.

Wat is trauma?

We kunnen zeggen dat mensen, hoewel ze dezelfde instinctieve zelfregulerende mechanismen hebben als dieren, deze genezingsprocessen vaak blokkeren vanuit intense emoties als verlegenheid of schaamte, wat ons vermogen doet afnemen om het evenwicht te hervinden en te genezen. Wanneer we er niet in slagen om de hoge graad van opwinding, verbonden aan onze overlevingsdrang, te ontladen, blijft die enorme energie gevangen in ons neuromusculair en autonoom zenuwstelsel en tast van daaruit lichaam en geest aan. Trauma is dus al deze gevangen en ongeordende energie. Wanneer deze energie geen ontlading vindt, ontwikkelt ze zich tot een gehele constellatie van posttraumatische symptomen zoals pijn, angst, woede, burn-out, depressie, obsessieve gedachten en verhindert ze ons om in volheid en totaliteit in het hier en nu te leven.

Hoe werkt het?

Somatic Experiencing werkt met de zogenaamde ‘felt sense’, het gewaarzijn van lichamelijke sensaties, om het lichaam te helpen spanning te ontladen. Door hele kleine stapjes te zetten, in en uit de spanning, heeft de cliënt steeds het gevoel het zelf ‘in de hand’ te hebben. De geblokkeerde overlevingsenergie wordt zo op een veilige en geleidelijke manier ontladen. Na deze ontlading ervaren mensen vaak een sterke afname van hun stress symptomen.

Hoe ziet een sessie eruit?

De setting van een sessie SE lijkt op eerste zicht op een traditionele gesprekstherapie, gezeten in twee zetels of stoelen, misschien met een kop thee. Maar waar de gelijkenis begint, houdt ze ook op. Tijdens een sessie SE is het gesprek immers een uitnodiging om je te engageren in een bewustwordingproces van je lichaam en zijn sensaties, om zo ons ingeboren vermogen tot zelfregulering en genezing te ontdekken. Af en toe, in onderlinge overeenstemming tussen jou en mij, de practitioner, worden aanrakingen gebruikt om je ervaringen en sensaties te gidsen, te ondersteunen en te ‘containen’. SE wordt ervaren als je persoonlijke reis naar genezing, eerder dan dat je door iemand anders genezen wordt.

Wat kan ik verwachten tijdens mijn eerste afspraak?

Een Somatic Experiencing sessie duurt ongeveer een uur en begint met een inleidend gesprek dat leidt tot overeenstemming over wat in deze sessie onderzocht wordt. Voorafgaand vindt een intake gesprek met oa een inleidende toelichting over de regulatie van het zenuwstelsel. Wanneer iemand een eenmalige traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt, kan veelal volstaan worden met een beperkt aantal sessies.

Wie heeft baat bij SE?

SE kan in feite iedereen ten goede komen die iets overweldigends heeft meegemaakt. Dit kan één van de volgende voorbeelden betreffen, maar is er niet toe beperkt:
* Volwassenen met een verleden van kindermisbruik
* Burn-out
* Het abrupte verlies van een geliefde
* Aanrandingen
* Lange periodes van immobiliteit wegens verwondingen
* Motorongevallen
* Verwondingen door een ongeval of een val
* Ingrijpende, overweldigende levensveranderingen
* Voorbereidingen op chirurgische ingrepen
* Herstel van chirurgische en tandingrepen
* Oorlogstrauma’s en ervaringen tijdens natuurrampen
Algemeen genomen is SE een krachtig tegengif voor al wie lijdt aan PTSD (Post Traumatic Stress Disorder).
SE komt waarschijnlijk niet ten goede aan personen met ernstige psychotische stoornissen. Als je op dit moment in behandeling bent bij een andere therapeut vanwege andere zorgen en indien je wenst om SE in je herstellingsproces te integreren, bespreek dit dan met je therapeut. Somatic Experiencing kan gevolgd worden samen met andere behandelingen.

Wat zijn de positieve effecten van Somatic Experiencing?

* Het verdwijnen of verminderen van de symptomen van trauma
* Een betere slaap, vertering en concentratie
* Minder frequente en minder intense nachtmerries en flashbacks
* Minder angst, woede-uitbarstingen en depressie
* Een verlichting van fysieke ongemakken verbonden met de traumatische gebeurtenis
* Minder nood om voortdurend op je hoede te zijn en hyperalert te zijn
* Afname van spierspanningen
* Toename van energie
… Al de bovenstaande effecten bevorderen de fysieke gezondheid en het welzijn.
* SE versterkt het gevoel van verbondenheid met jezelf en anderen
* Helpt om je minder geïsoleerd en eenzaam te voelen
* Brengt opnieuw een gevoel van hoop en opent nieuwe perspectieven
* Leert je de perceptie van lichaamssensaties
* Leert je om een dieper terrein van emoties en gevoeligheden te bevatten
* Je bent meer aangetrokken tot alles wat gebeurt met een grotere nieuwsgierigheid
* SE is gunstig voor het zenuwstelsel: door te ontspannen of net door je energieker te voelen om actief te zijn
* Versterkt je veerkracht (innerlijke flexibiliteit)
* Je vindt toegang tot je innerlijke en uiterlijke bronnen
* Versterkt het gevoel van geborgenheid
* Versterkt het gevoel echt in leven te zijn en het waard te zijn goede en aangename gevoelens te beleven
* Vergroot je gevoel van zelfzekerheid en bekwaamheid
* Verdiept het gevoel van verbondenheid met het leven en van spiritualiteit
* Grotere kalmte en vredigheid in je lichaam en je leven.

Over Peter Levine

Peter A. Levine, PhD (geboren op 19 februari 1942) is een Amerikaanse psychotherapeut, auteur en leraar die gespecialiseerd is in de behandeling en het begrip van chronische stress en ’tonische immobiliteit’, beter bekend als de Posttraumatische Stress Stoornis (PTSD).
Dr. Levine is de ontwikkelaar van Somatic Experiencing (een aanpak voor de behandeling van trauma die uitgaat van lichaamsbewustwording) en stichter van de non-profit educatieve en onderzoeksorganisatie die in dienst staat van de wereldwijde genezing en voorkoming van trauma, The Somatic Experiencing Training Institute (voorheen bekend als The Foundation for Human Enrichment). Hij is ook de auteur van talrijke boeken over trauma en de posttraumatische stress stoornis, zoals In an Unspoken Voice: How the Body Releases Trauma and Restores Goodness en de New York Times Best Seller Waking the Tiger: Healing Trauma.
Dr. Levine behaalde doctoraten zowel in de medische biofysica als in de psychologie. Hij was een stress consultant voor NASA bij de ontwikkeling van het Space Shuttle programma en was lid van het Institute of World Affairs Task Force of Psychologists for Social Responsibility waar hij antwoorden hielp ontwikkelen op grootschalige rampen en etno-politieke oorlogvoering. Levines orginele bijdrage aan het veld van lichaamspsychotherapie werd gehonoreerd in 2010, toen hij de Lifetime Achievement award ontving van de United States Association for Body Psychotherapy (USABP).