Wat is het?

Integral Somatic Psychology™ (ISP™) is een holistische aanpak om therapeutische resultaten te verbeteren door de belichaming van alle aspecten van onze menselijke ervaring, waaronder ook het spirituele aspect, dat zo frequent ontkend wordt in vele psychologische methoden.

Integral Somatic Psychology werd ontwikkeld door Raja Selvam, PhD en Senior Teacher van het Somatic Experiencing Trauma Institute. Het is een aanpak die ontwikkeld werd om belichaming te ervaren, gebaseerd op Westerse, Jungiaanse maar ook Oosterse psychologie. Het wordt op dit moment onderwezen in een tiental landen in Noord Amerika, Europa en Azië.

Integral Somatic Psychology is niet nog maar eens een andere klassieke aanpak van therapie. Het is een aanvullende aanpak die de effectiviteit van bestaande therapeutische methoden verbetert, namelijk door een lichaamsgerichte, energetische, psychotherapeutische, sociale en spirituele benadering.

Waarom het belang van te werken met emoties door middel van belichaming?

“Het bouwen van capaciteit om moeilijke emotionele belevingen te tolereren, is één aspect in het werken met emoties, en het is extreem belangrijk voor het psychologisch welzijn.” Stolorow, Brandchaft, en Atwood (1995)

Het is hierbij belangrijk om op te merken dat – wat ook de aard is van een overweldigende ervaring of situatie – de ermee gepaarde gaande emotie dikwijls als ondragelijk wordt aangevoeld. Tegelijkertijd is het zo dat er inmiddels voldoende wetenschappelijk bewijs is dat de belichaming van deze emoties een verbetering van de levenskwaliteit van het individu genereert op persoonlijk, professioneel en gedragsmatig vlak

Emoties worden belichaamd wanneer ze gegenereerd worden over een groter deel van de hersenen en in het lichaam worden ervaren. Als dit plaatsvindt is er een verhoogde capaciteit om bij de emoties te blijven, en dit ook voor een langere tijdsperiode. Dan hebben de hersenen meer informatie in de vorm van stoffen gelinkt met deze emoties (opioïden, neuropeptide receptoren, elektrische en neurochemische neurotransmitters, enz) en hoe meer we bezig zijn met deze te verwerken, hoe meer alle aspecten van het leven van het individu verbeteren.

Hoe werkt belichaming?

Belichaming gaat over een doorvoelde ervaring van het lichaam van binnenuit. We gebruiken de 4 aspecten van belichaming:

1. Het vermogen om de ervaringen en emoties in het lichaam uit te breiden en meer in de diepte te ervaren.

2. Het vermogen om de ervaring in het lichaam te tolereren. Dit vereist de capaciteit om te werken aan – en inzicht te krijgen in – onze fysieke en psychologische weerstand tegenover alle onaangename ervaringen.

3. Het vermogen om de ervaringen te begrijpen en te ontleden, door helder denken en cognitief werk.

4. Het vermogen om zich meer harmonieus te gedragen in relatie tot de ervaring.

Trauma Healing, Belichaming en Spiritualiteit

Wanneer we lijden onder de effecten van trauma, ervaren we gescheidenheid en fragmentatie tegenover stukken van ons lichaam, onszelf, onze emoties, onze omgeving en voedzame verbindingen met mensen en het leven in het algemeen. Daarentegen door het verwerken van trauma beginnen we opnieuw een grotere sensatie van verbinding en vertrouwen te voelen tegenover onszelf, anderen en het Goddelijke. En een sensatie van “Ooh” ontwaakt. Terwijl we deze ervaring van trauma healing belichamen, leren we onze aandacht te vestigen op ons lichaam, zodat we in contact blijven met dat wat altijd in het alledaagse leven net onder het oppervlak is. En zo leren we dat de reis naar huis (naar ‘thuis’) door het samenbrengen van de verloren stukken, het bewonen van ons lichaam en de belichaming zelf is.

Hoe ziet lichaamsgerichte therapie er uit bij TouchStudio?

Tijdens een therapie sessie zal je uitgenodigd worden om je lichaam te ervaren met emotioneel bewustzijn. Een proces van psycho-educatie is daarbij essentieel. Hierbij wordt gewerkt met lichaamsbewustzijn, intentie, verbeelding en visualisatie, lichaamsbewegingen, ademhaling, je eigen zelfaanraking, het fenomeen van resonantie, soms mijn eigen therapeutische aanraking, lichaamswerk en energie werk.

We integreren daarbij de fysieke, mentale, emotionele, gedragsgerichte en spirituele wereld.

Ik zal je ook uitleggen hoe en waarom het transformeren van weerstanden in de hersenen en fysiologie noodzakelijk is. Dit transformeren leidt tot de regulatie van het zenuwstelsel. Ik zal je ook leren hoe diverse fysiologische verdedigingen vooruitgang verhinderen en hoe je hier mee kan omgaan.

Afhankelijk van het thema van de cliënt, integreer ik dienovereenkomstig diverse therapeutische methodes waarin ik opgeleid ben zoals Somatic Experiencing, Co-dependency, Innerlijke kind werk, Hechting and Relationeel Werk, Transactionale analyse, Polyvagale Theorie, Lichaamswerk en belichamingsoefeningen om te gronden, te centreren en balans te vinden om zo de ervaring in het lichaam uit te breiden.

Welke voordelen hebben sessies?  

  • Algemeen

– Pyschosomatische problemen kunnen aanzienlijk verbeteren

– Symptomen van trauma vinden een snellere oplossing

– Inzicht in de fysiologie van emoties – ademhalingspatronen, houding en de functie van sensori-motorische emoties

– Leer hoe chronische stress direct gerelateerd is met emotionele overweldiging en trauma

– Verhoog de capaciteit om oncomfortabele emoties en hun effecten – zoals angst, paniekaanvallen, jaloezie, boosheid, rouw, schaamte, schuldgevoel, eenzaamheid, hopeloosheid, dissociatie en ineenstorting – te tolereren

-Leer emoties te verwerken via lichamelijke ervaring zoals beweging, ademhaling en zelfaanraking

-Creatie van een betere verbinding met jezelf en anderen

-Het transformeren van beperkende overtuigingen die verward worden met realiteit

– Het verbeteren van de resultaten van eender welke therapeutische behandeling die je momenteel al ondergaat

-Het drastisch verbeteren van de behandeling voor PTSS en trauma resolutie

– Belichaamde emoties leiden helderder denken, focus en mentale scherpheid

– Het transformeren van ongezonde gedragingen zoals agressiviteit en verslaving

  • Voor hoogsensitieve/hooggevoelige personen

– Leer hulpmiddelen om jezelf meer gegrond te voelen

– Leer hoe je je energetische grenzen kan beschermen

  • Voor therapeuten

– Verdiep je eigen helingproces om je cliënten beter te kunnen ondersteunen

  • Voor spirituele zoekers…

– Begrijp wat “Spiritual Bypass” is, haar gevaren alsook het potentieel

– Leer over de rol van individuele en collectieve energie en hoe deze zowel de psychologische als de fysiologische regulatie van een persoon reguleren

– Verwerk complexe spirituele intense ervaringen -zoals helen met medicinale planten, sjamanistische praktijken, soul retrieval, satori ervaringen – en integreer deze beter en makkelijker in je alledaagse leven

Voor wie??

Integral Somatic Psychology (ISP) zal uitstekende resultaten hebben wanneer je…

– Bereid bent om in de diepte te werken

– Bereid bent om nieuwe, betere beslissingen te nemen en om ongezonde of zelf vernietigende gedragingen -zoals verslavingen of problemen met agressie – te transformeren

– Open staat voor een holistische aanpak

– Nieuwsgierig bent om belichaming van ervaringen te leren

Integral Somatic Psychology (ISP) is niet voor iedereen, vooral als je…

– Niet bereid bent in diepte te werken

– Een “quick fix” wil

– Er te veel symptomen van dissociatie en trauma zijn. In dat geval moeten we werken met andere hulpmiddelen, in plaats van Integral Somatic Psychology alleen

– Je een gediagnosticeerde persoonlijkheidsstoornis hebt, zoals schizofrenie, bipolariteit, enz

– Je een actieve chronische ziekte hebt, in dat geval is jouw fysiologie nog niet klaar om intensiteit te ervaren